Nebudeme sa párovať, budeme separovať?

18.03.2006 Celý región

Do Prešova prichádza nová jar. S problémami láme moc zimy, ale už ju cítiť. A s jarou má prísť do našich domácností aj nová nebývalá iniciatíva tunajšej samo...
Do Prešova prichádza nová jar. S problémami láme moc zimy, ale už ju cítiť. A s jarou má prísť do našich domácností aj nová nebývalá iniciatíva tunajšej samosprávy. Aby sme separovali, po slovensky triedili to, čo vytvoríme ako odpad.

Nie tak ako doteraz – len „ akože„ , ale vskutku naozaj a veľmi razantne. Informačnú kampaň už príslušné kompetentné miesta, inštitúcie a organizácie spustili. Vysvetľujú v nej, že ak chceme žiť v zdravom prostredí, musíme si dať rady s naším domácim odpadom. Proti tomu nemôže nikto povedať ani slovko.
Obavy z úspechu separácie sú však na mieste. Prečo? Poznáme sa, veď tu žijeme roky rokúce a našská nátura sa vie prejaviť. Zo separovania nebudeme mať v tú chvíľu, v ten moment ani korunu. Budeme sa musieť „ trápiť„ tu s kovovým odpadom, tu s plastami, tu s papierom, tu s hentým, tam s tamtým. Toľko starostí na jednu hlavu?! My radšej nadávame, že to je zlé a tamto nefunguje, a tí kradnú, a tamtí ešte viac, ale táto separácia je o každom z nás. O našom myslení, o našom vzťahu tak k prírode, ako aj k budúcnosti. A ruku na srdce – toľkí z nás vyznávajú jediný názor: po mne potopa. Mnohí – ak už hovoríme o odpade – sa spoliehajú aj na našich verných počernejších spoluobčanov, ktorí to vedia v kontajneroch zoseparovať tak, že sa my, okoloidúci až čudujeme, čo sa všetko v takom odpadkovom koši dá nájsť. Zmení teda jedna aj keď mohutná a vysvetľujúca, a správna a neviem aká ešte kampaň o potrebe triedenia domového odpadu naše prístupy k tomu, čo je okolo nás a v nás?
Áno, tieto riadky sú o skepse, ale lepšie je dopredu menej si namýšľať a dať sa príjemne prekvapiť, ako neskôr plakať nad rozliatym mliekom. Ale uvážte, nie je a nebude to krásne nájsť si chvíľu času a zbaliť starý papier do jedného balíka, kovový odpad si ukladať do nejakej škatule a potom naraz ho dať tam, kam nám separácia bude veliť?! A ako ľahko si budeme vedieť rady s plastovými fľašami, odpadom z umelých hmôt, ktoré teraz vietor rozfukuje okolo kontajnerov! K tomu všetkému bude presný separačný kalendár. Nič viac, ani nič menej. Radosť žiť. Všade bude poriadok, na trávnikoch, na chodníkoch, všade. Aj v našich dušiach.
A potom už nebudeme iba separovať, budeme sa párovať. Sci-fi? Dajme šancu, aby to bola naša bežná realita.
(jj)
 

Vyberte región